Archief voor maart, 2013

Kennis delen

29, mrt, 2013

Makkelijk gezegd, kennis delen. Hoe kun je nou kennis delen? Je kunt moeilijk alles wat je weet op papier gaan zetten en gaan uitdelen aan je collega’s.

En het geven van presentaties met de bekende ppt’jes kan ook knap vervelend gaan worden. En je kunt ook niet alle dagen presentaties gaan houden.

Je kunt ook alles gaan vastleggen in een map of nog mooier, een kennismanagementsysteem. Maar of dat nou zoden aan de dijk zet?

Kennis delen is een vaag begrip. Je kunt je er niets bij voorstellen. Net zo min als je iets kunt voorstellen bij het woord drinken. Dat kan alles zijn; de vloeistof, de handeling, enzovoorts. Als de vraag komt of je iets wilt drinken komt er altijd de vraag wat er te drinken aanwezig is. Koffie of wijn is dan veel duidelijker. Je weet dan wat er bedoeld wordt. Je maakt het concreet.

Kennis delen dien je concreet te maken. Het houdt actie in. En het betekent dat je tenminste met je tweeën dient te zijn. Waarbij de vorm niet die van een monoloog heeft maar van dialoog; samenspraak. Kennis wordt kennis als twee partijen er wat aan hebben. Dat beide partijen kunnen groeien en ontwikkelen. Kennis delen leidt tot vernieuwing en innovatie.

Hoe kun je dat dan concreet maken? Als je op het internet gaat zoeken naar kennis delen kom je veel adviezen tegen over hoe je dat kunt doen. Ik heb er een aantal voor u op rij gezet (met dank aan Tineke van Kooten):

 • Vertel elkaar wat er goed ging,
  # en probeer uit te vinden hoe dat kwam zodat je samen wat leert
 • Vertel ook wat er niet goed ging,
  # en vind uit hoe dat kwam, zodat dat ook een leereffect heeft
 • Als je twittert, volg elkaar en reageer op tweets die met het werk te maken hebben
 • Collega’s attenderen op interessante websites of weblogs
 • Loop eens een dagje met een collega om eens te kijken hoe hij of zij het aanpakt en geef daar feedback op.
 • Lees een concept stuk van je collega door en reageer daar eens op met vragen en aanvullingen
 • Samenwerken aan een nieuw product of dienst
 • Geef eens een korte presentatie over wat je geleerd hebt tijdens een project o.i.d.
 • Als je relevante artikelen voor je collega’s ziet, uit de krant knippen en daarover discussiëren

Kennis delen vraagt dat je elkaar wilt helpen. En het betekent soms ook dat je je kwetsbaar dient op te stellen. Om elkaar te leren kennen is het goed om elkaar te ontmoeten.

In onze mooie gemeente Steenwijkerland kennen we clubs en verenigingen die zich bezig houden met het organiseren van die ontmoetingen. Het Kennis Netwerk Steenwijkerland zet zich in om via kennisdeling de creativiteit te stimuleren. In de overtuiging dat samenwerken leidt tot meer plezier in het werk en tot mooiere resultaten leidt.

Bron:
Steenwijker Courant – Ondernemen – Column door Harry Renting

Samen de beste willen zijn

15, mrt, 2013

De beste willen zijn. Dat is een mooi streven zo op het oog. Boven de rest uitsteken, willen winnen, aan de haal gaan met de overwinning. Wie geniet er niet van als Sven Kramer of Irene Wüst voor de zoveelste keer een kampioenschap binnen halen.

En niet alleen in de sport is de beste zijn de belangrijkste missie van iemand. Op school word je gemeten middels cijfers; de 7 die je krijgt is (deels) gebaseerd op vergelijking met de anderen bij jou in de klas en word je gestimuleerd om de beste van de klas te worden. Immers; een 8 is beter dan een 6. De Cito toets uitslagen van een school wil men gaan gebruiken om een school kwalitatief met andere scholen te kunnen vergelijken. Hoewel op het oog het geen verkeerde manier lijkt om tot verbetering te komen; immers de beste willen zijn is een mooie drijfveer. Maar om de beste te kunnen zijn heb je ook iets nodig dat niet de beste is; een collega-schaatser, klasgenoot of collega school. Je hebt dus iemand of iets anders nodig om je mee te kunnen meten. En die andere wordt dan ongewild jouw tegenstander of concurrent. Waar je van wilt winnen. Raar is dat eigenlijk. We weten allemaal dat samenwerken tot mooiere en betere resultaten leidt. Samenwerken versterkt elkaar. Maar met je tegenstander samenwerken is wel het laatste wat je zou moeten doen, denken we.

In onze mooie gemeente Steenwijkerland wonen en werken vele talenten. Talenten die elkaar kunnen versterken en elkaar kunnen stimuleren om tot mooie dingen te komen. Al die talenten werken als zelfstandige of in bedrijven en zijn iedere dag bezig iets moois te maken. En iedereen wil graag beter worden of nog mooiere dingen maken. En we weten ook dat hulp bieden en hulp vragen leidt tot iets mooiers of beter. Samen creëren versterkt alle betrokkenen.

Er is echter een voorwaarde aan goed samenwerken. En dat is willen delen. Bereid zijn om jouw kennis en kunde te delen met de ander. Dat gaat heel goed als je de ander niet ziet als concurrent, die je nodig hebt om te kunnen winnen. Om dat te kunnen dien je elkaar te kennen. Weten van de ander waart hij of zij mee bezig is.

En dat is wat Kennis Netwerk Steenwijkerland nu juist wil bewerken. Elkaar ontmoeten, kennis en inzichten te delen om op die wijze elkaar te gaan helpen in het creëren van mooie dingen. Om zo elkaar te versterken. Het lijkt wat tegendraads, samenwerken met je (vermeende) tegenstander. Maar als jij jouw collega ondernemer niet ziet als concurrent maar als iemand die jou kan helpen om zo samen sterker te worden zal blijken dat het allemaal wat leuker wordt. Wat samen de beste zijn is veel leuker.

Column Steenwijker Courant – Zakelijk Steenwijkerland – Door Harry Renting