Archief voor mei, 2013

Kennis is macht, Karakter is meer

28, mei, 2013

Deze spreuk is te lezen als je het hoofdgebouw van het Koninklijk Instituut van de Marine (KIM) binnenloopt. Tegenwoordig is het een onderdeel geworden van de Nederlandse Defensie Academie samen met de KMA in Breda.

Op het KIM worden jonge mensen opgeleid tot marine officier en deze spreuk wordt voortdurend herhaald tijdens de opleiding. Een opleiding die niet alleen bestaat uit het opdoen van (feiten) kennis maar er wordt, naast de karaktervorming van de adelborsten, ook geleerd dat het team waar je deel vanuit maakt erg belangrijk is. Dat is ook niet zo verwonderlijk want juist bij een militaire functie moet je kunnen vertrouwen op je team. En naast dit alles wordt er ook gewerkt aan persoonlijk leiderschap van de adelborsten. “Waarom dit verhaal over de opleiding van adelborsten?” In het leger weet men van elkaar dat het individu het niet alleen redt. De noodzaak tot samenwerking is groot. Als militair kom je in levensbedreigende situaties. Vertrouwen op en samenwerken met je collega is fundamenteel. En als team kun je ook veel meer problemen oplossen dan wanneer je er alleen voor staat.

De huidige economische situatie is voor (veel?) bedrijven en organisaties levensbedreigend. De cijfers over faillissementen liegen er op dit moment niet om. Nu kun je zeggen dat die bedrijven ‘pech’ hebben of dat ze een verkeerd product hebben. Dat lijkt wat makkelijk gezegd. Zou dat dan betekenen dat wanneer je succes hebt, dit te danken is aan ‘geluk’?

Waar het op aan komt in tijden van crisis is rustig blijven, optimisme behouden, overzicht hebben en houden en, niet onbelangrijk, het einddoel voor ogen houden; weten waarom je begonnen met de onderneming en welke belofte je aan jouw klanten hebt gedaan. Dat heet leiderschap en heeft te maken met karakter.

En het heeft te maken met kennis. Zorgen dat je weet wat de laatste ontwikkelingen zijn in de markt en over het product of dienst die je levert. En kijken hoe en op welke wijze je kunt vernieuwen. Daar heb je kennis voor nodig. Naast al deze elementen mist er nog een en dat is de samenwerking met anderen. Zoals een militair weet hoe belangrijk samenwerking is geldt dat ook voor een ondernemer of manager van een organisatie. De markt en samenleving is zo complex geworden dat samenwerking noodzakelijk is. En samen sta je sterker.

Alvorens te kunnen samenwerken dien je elkaar te leren en te vertrouwen. Om dat in onze regio te bewerkstelligen werkt het kennisnetwerk Steenwijkerland (KNS) aan die ontmoeting om elkaar te leren kennen om zo te komen tot kennisdeling. En te leren ontdekken hoeveel kennis en kunde in onze regio aanwezig is. Maar dat lukt alleen maar als jij bereid hebt om je kennis en inzichten te delen met je (concu-)collega. En dat vraagt naast kennis ook karakter….

Column Steenwijker Courant – Zakelijk Steenwijkerland – Door Harry Renting