Archief voor mei, 2014

Kleine dingen

15, mei, 2014

ns3

Ik reis meerdere dagen per week met de trein naar Amsterdam. Kenmerkend is dat iedereen druk met zich zelf is. Als het druk is wordt er wat geduwd om een zitplaats te krijgen. Zit men eenmaal dan gaan “de oortjes” in en sluit men zich op in de eigen wereld. Met de ipad of laptop of met een stapels papieren waar dan vaak driftig in gekrast of geschreven wordt. En wat er om hun heen gebeurt gaat nagenoeg volledig langs iedereen heen. Meestal is het een vast groepje met wie je in de coupé zit. Maar elkaar een teken van herkenning geven doe je niet. De conducteur komt zwijgzaam voorbij. Die wordt pas spraakzaam in de aankondigingen waarin hij omslachtig en luidkeels vertelt welk station binnen gereden gaat worden en wat er nog komen gaat. De een schreeuwt nog harder dan de ander wat erg hinderlijk is als je net even een telefoongesprek wilt voeren.

Na Duivendrecht maak ik me klaar om op het volgende station uit te stappen. Het is altijd even oppassen want de trein verwisselt op een gegeven moment van spoor. Waardoor je bij de buurvrouw op schoot ligt als je even niet oplet. Iedereen is met zijn eigen ding bezig. Dat betekent dat je er niet op moet rekenen dat degene voor jou de deur even vasthoudt. Op het station van aankomst staan de mensen al te wachten op de trein om in te de stappen. Daar tussen door rennen de mensen die de tram nog willen halen en deze gaan altijd dwars door alles heen.

Kleine dingen. Ieder leeft zoals gezegd in zijn eigen wereldje en is amper bezig met de omgeving. Als ik dan langs de deur van de machinist loop probeer ik vaak even te kijken wat dat voor iemand is. Vaak kijken ze stoïcijns voor zich uit en wachten op het signaal van de conducteur of het licht van het sein. Verder bestaat er niemand voor hem lijkt het. Zo ook vandaag. Ik zie een Aziatisch uitziende man komen aanrennen met een slechte conditie en twee koffers. Hij is duidelijk te laat. De trein had al een minuut geleden moeten vertrekken en de afstand tot de trein is nog zeker 50 meter. Ik hoor de fluit van de conducteur. “Te laat”, denk ik en kijk de Aziatische man na. De deuren van de trein zijn gesloten. Ineens zie ik de deur van de machinist opengaan en een hand wenkt de man. De Aziatische man gooit zijn koffers naar binnen bij de machinist en stapt in. Even later trekt de trein op. Als de trein voorbij rijdt zie ik de Aziatische man tegen een deur aanleunen van de trein. Hij had het gehaald.

De machinist overtrad hiermee vast een regel van de NS. Maar hij gaf wel blijk dat hij wist voor wie hij werkt en had oog voor de ander. Het is maar een klein ding dat bijna door niemand is gezien. Ik heb het wel gezien en deze dag had niet beter kunnen beginnen.

Blijft u zitten?

10, mei, 2014

Stelt u zich eens voor dat u in een bad zit. Het water is van lekkere temperatuur en op de achtergrond speelt een passend muziekje. U hebt een glas drinken naast u staan en u leest een boek. Alle reden om te genieten en een poos te blijven zitten.

Stelt u zich nu eens voor dat het water langzaam maar zeker warmer wordt. In het begin zal het niet opvallen; hooguit dat u wat begint te transpireren. Maar na enige tijd gaat u toch een einde maken aan de situatie door uit bad te stappen; het water te heet is geworden en er rest maar één ding meer doen; u stapt uit bad. De aangename situatie is niet meer zo aangenaam. En meestal is de temperatuur in de badkamer een stuk lager dan het water in het bad waardoor u ineens in de kou staat.

U had het kunnen voorkomen door uw omgeving in de gaten te houden en te checken of alle parameters nog klopten. U had het vuur onder het bad kunnen temperen of bijvoorbeeld koud water bijvoegen. Kortom; op tijd maatregelen nemen.

We zijn allemaal eens begonnen in de huidige baan of functie. In een organisatie waar u voor gekozen heeft en waar men voor u gekozen heeft. Een aangename omgeving met veel uitdaging en kansen. En het werk is als een warm bad.

Maar gaande de tijd veranderen er zaken in uw omgeving. Gelijk in het bad is de omgeving in verandering. In het bovenstaande voorbeeld stijgt de temperatuur, vaker gebeurt het dat het water  kouder wordt. Hoe het ook zij; beide keren komt u in de kou. Simpelweg omdat er iets verandert. Niets blijft het zelfde. U bepaalt uw reactie.

De vraag is hoe u omgaat met de veranderingen. Verzet u zich? Zegt u dat een ander het moet oplossen? U hebt er geen last van? Dan bent u of een uitzondering of u vergist zich deerlijk.

Als u op tijd ziet welke elementen in uw omgeving veranderen kunt u kijken wat u gaat doen om de aangename situatie te behouden. Bent u (nog) voldoende toegerust om uw werk te kunnen doen? Of zijn er parameters waar u iets aan dient te doen?  Werken betekent in de deze tijd dat je dient te blijven werken aan je ontwikkeling. Dat kan op verschillende manieren. Door studies te volgen of door de vakliteratuur te lezen. Belangrijk is wel dat u niet blijft zitten of, zo u wilt, stilstaan. Want dat is altijd achteruitgang.