03
apr

Communiceren is meer dan boodschappen doorgeven

03 april 2012 | door Harry Renting | Business, Lifestyle

Ik zit in het bestuur van een vereniging. Het is een vereniging met veel leden die allen zeer actief zijn. Veel van de communicatie wordt tegenwoordig gedaan met de mail. Voordat de mail populair werd werd je even gebeld of men schoot je aan tijdens een bijeenkomst om even wat met elkaar te delen. Je ontmoette elkaar in meerdere opzichten.

Tegenwoordig niet meer. De telefoon blijft stil en tijdens vergaderingen hoor je zeer regelmatig: ”Ik stuur wel even een mailtje.” Of: ”Heb je die mail niet gelezen?”
Ik weet niet of dat nou zo’n goede ontwikkeling is. Vaak wel. Je kunt snel en effectief gauw even wat rondsturen. Maar wat ik ook zie gebeuren is dat er gediscussieerd gaat worden via de mail.
En sindsdien lijkt het alsof er veel meer irritaties zijn. Er wordt veel geklaagd over de hoeveelheden mail en de gebruikte woorden. Want communicatie is niet alleen maar woorden. Het is ook gebaren, lichaamshouding, gezichtsuitdrukking en intonatie. Allemaal zaken die tijdens de mail verdwijnen. En dan blijft het naakte woord over. En de ontvanger geeft betekenis aan de boodschap. Hoe goed je het ook bedoeld; de betekenis van je woorden wordt gegeven door de ontvanger. En als die ontvanger geen context ziet van de non-verbale communicatie kan hij of zij alleen maar een eigen interpretatie geven. En dat is gevaarlijk voor de relatie.

Communiceren is een uiterste complexe zaak. Maar ook iets wat we kunnen leren. Verplaats je in de ontvanger, ga na wat je eigenlijk wilt vertellen en wat je verwacht dat de ander er mee kan of gaat doen. En check of de ontvanger dezelfde betekenis geeft als jij hebt bedoeld.
Samenwerken doe je door elkaar te zien en te ontmoeten in meer dan één opzicht.

Reageren is op dit moment gesloten.


Deel dit bericht


Tags