29
mrt

Kennis delen

29 maart 2013 | door Harry Renting | Business, Lifestyle

Makkelijk gezegd, kennis delen. Hoe kun je nou kennis delen? Je kunt moeilijk alles wat je weet op papier gaan zetten en gaan uitdelen aan je collega’s.

En het geven van presentaties met de bekende ppt’jes kan ook knap vervelend gaan worden. En je kunt ook niet alle dagen presentaties gaan houden.

Je kunt ook alles gaan vastleggen in een map of nog mooier, een kennismanagementsysteem. Maar of dat nou zoden aan de dijk zet?

Kennis delen is een vaag begrip. Je kunt je er niets bij voorstellen. Net zo min als je iets kunt voorstellen bij het woord drinken. Dat kan alles zijn; de vloeistof, de handeling, enzovoorts. Als de vraag komt of je iets wilt drinken komt er altijd de vraag wat er te drinken aanwezig is. Koffie of wijn is dan veel duidelijker. Je weet dan wat er bedoeld wordt. Je maakt het concreet.

Kennis delen dien je concreet te maken. Het houdt actie in. En het betekent dat je tenminste met je tweeën dient te zijn. Waarbij de vorm niet die van een monoloog heeft maar van dialoog; samenspraak. Kennis wordt kennis als twee partijen er wat aan hebben. Dat beide partijen kunnen groeien en ontwikkelen. Kennis delen leidt tot vernieuwing en innovatie.

Hoe kun je dat dan concreet maken? Als je op het internet gaat zoeken naar kennis delen kom je veel adviezen tegen over hoe je dat kunt doen. Ik heb er een aantal voor u op rij gezet (met dank aan Tineke van Kooten):

 • Vertel elkaar wat er goed ging,
  # en probeer uit te vinden hoe dat kwam zodat je samen wat leert
 • Vertel ook wat er niet goed ging,
  # en vind uit hoe dat kwam, zodat dat ook een leereffect heeft
 • Als je twittert, volg elkaar en reageer op tweets die met het werk te maken hebben
 • Collega’s attenderen op interessante websites of weblogs
 • Loop eens een dagje met een collega om eens te kijken hoe hij of zij het aanpakt en geef daar feedback op.
 • Lees een concept stuk van je collega door en reageer daar eens op met vragen en aanvullingen
 • Samenwerken aan een nieuw product of dienst
 • Geef eens een korte presentatie over wat je geleerd hebt tijdens een project o.i.d.
 • Als je relevante artikelen voor je collega’s ziet, uit de krant knippen en daarover discussiëren

Kennis delen vraagt dat je elkaar wilt helpen. En het betekent soms ook dat je je kwetsbaar dient op te stellen. Om elkaar te leren kennen is het goed om elkaar te ontmoeten.

In onze mooie gemeente Steenwijkerland kennen we clubs en verenigingen die zich bezig houden met het organiseren van die ontmoetingen. Het Kennis Netwerk Steenwijkerland zet zich in om via kennisdeling de creativiteit te stimuleren. In de overtuiging dat samenwerken leidt tot meer plezier in het werk en tot mooiere resultaten leidt.

Bron:
Steenwijker Courant – Ondernemen – Column door Harry Renting

Reageren is op dit moment gesloten.


Deel dit bericht


Tags