29
apr

Werk, privé en veranderen

29 april 2014 | door Harry Renting | Business, Lifestyle, veranderen

Zo’n 20 jaar geleden kreeg ik voor mijn werk een „portable” autotelefoon. Het was een ding van bijna 3 kilo en de verbindingen waren niet zo best. Veel ruis en kraken; de gsm moest nog komen. Maar het stond wel erg stoer.

Achteraf gezien was dat een belangrijk keerpunt in mijn leven. Ik weet niet of dat het alleen maar positief is geweest.

In die tijd had ik nog geen mail en internet was net in huis gekomen. Maar dat was alleen nog maar  de verwondering van dat het kon dan dat je er iets mee deed.

Kortom; het leven was nog redelijk analoog. Dat wil zeggen; iedere weekdag naar kantoor; ’s morgens om 830 uur op je werkplek zijn en rond 17 uur weer naar huis. Een enkele keer nam je ‘stukken’ mee naar huis omdat je dat ’s avonds nog even wilde doorlezen.

Vandaag de dag gaat het heel anders. Elk moment van de dag ben je bereikbaar en ben je ook altijd beschikbaar. Althans dat is wat verwacht wordt. Met de komst van allerlei technologische hoogstandjes is het leven heel anders geworden. Informatie is overal en altijd beschikbaar en het lijkt als of je ieder moment voor van alles geïnformeerd dient te blijven. De scheiding tussen werk en privé is aan het verdwijnen zo lijkt het; immers elk moment ben je voor je collega’s bereikbaar en het lijkt er op dat ook normaal begint te worden.

In Duitsland zijn er nu afspraken gemaakt over de bereikbaarheid van medewerkers in de avonduren. Bij BMW worden ’s avonds geen mails meer gestuurd. Die worden tot de volgende ochtend vastgehouden door het systeem. Zodat je ook niet in de verleiding komt.

Je mag wel zeggen dat er in 20 jaar geweldig veel veranderd is. Veranderingen die door technologische ontwikkelingen zijn geïnitieerd. Ik had 4 jaar geleden geen behoefte aan een ipad. Ik liep toen niet hele dagen te mokken over het feit dat er geen ipad was. Sterker nog: met de komst van de ipad had ik niet het idee dat ik zo’n ding zou aanschaffen. Maar gaandeweg zag ik wel eens zo’n ding voorbij komen en ik ontdekte dat het toch wel veel voordeel bood. En dat er ontzettend veel apps aangeboden worden met erg leuke functionaliteiten. Inmiddels heb ik er al 2 versleten.

Ik verbaas me er dan wel over hoe techniek verandering kan initiëren en stimuleert. In de trein is bijna iedereen met een tablet of telefoon bezig en ’s avonds maken tv programma’s druk gebruik van het zogenaamde tweede scherm via de tablet. Geweldige veranderingen in ons doen en laten. Terwijl de meeste mensen niet zo van veranderingen houden.

Er wordt wel eens gezegd dat mensen wel willen veranderen maar niet veranderd willen worden. Deels geloof ik dat ook wel. Maar ik denk dat het persoonlijk voordeel ook een belangrijke drijver is voor verandering. Als ik zie wat het mij oplevert dan ben ik bereid tot verandering.

Veranderingen zijn de constante in ons leven. Verzet er tegen is niet zo nuttig. Maar het is wel nuttig te kijken hoe de verandering persoonlijke voordeel of persoonlijk belang kan opleveren en dienen. Zonder egoïstisch te worden. Maar eerlijk zijn over elkaars belangen is niet verkeerd. Dat de aandeelhouders van Apple goud geld verdienen met het maken van allerlei (mooie) dingen is prima zolang ik veel plezier en gemak heb van die dingen. Ieders belang en voordeel is duidelijk.

Om zo te kijken naar de ontwikkelingen om je heen en voor jezelf duidelijk te hebben wat je wilt en hoe je het wilt zijn veranderingen geen bedreigingen maar een uitnodiging om je leven te leven op de manier die jij wilt.

 


Deel dit bericht


Tags


Plaats een reactie...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.